Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Τριτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, στην τρίτη τακτική Συνεδρία Της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος και Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος εισηγήθηκε το θέμα «Ο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων Νόμος». Ο Σεβασμιώτατος Εισηγητής αναφέρθηκε με σύντομη ιστορική και κριτική θεώρηση στο «Σχέδιον Νόμου για τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια», στα επίσημα κείμενα (υπομνήματα, γράμματα, έγγραφα) που ακολούθησαν το πιο πάνω Σχέδιο Νόμου και στα σχετικά με τον ισχύοντα Νόμο 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Μετά την εμπεριστατωμένη αυτή ανάλυση, ο Σεβασμιώτατος πρότεινε να αποσυρθεί το εν εκκρεμότητι Σχέδιο Νόμου και να επιδιωχθεί η τροποποίηση του Νόμου 5383/1932, «δια της συμπληρώσεως και διορθώσεως των διατάξεων εκείνων, αι οποίαι προήλθαν υπό τον επηρεασμόν πολιτειοκρατικών αντιλήψεων και αφορούν εις την εσωτερικήν ζωήν της Εκκλησίας, εντός του συνταγματικού πλαισίου πάντοτε, το οποίον δασφαλίζει την εσωτερικήν αυτοτέλειαν της Εκκλησίας». Αν αυτο δεν είναι δυνατόν, τότε «να αρχίση η γνησία διαδικασία συντάξεως νέου Σχεδίου περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της ενώπιον αυτών διαδικασίας».

Κατά την 11η πρωινή, ο Μακαριώτατος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μετέβησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου τέλεσαν τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλευτικής Περιόδου και την ορκωμοσία των νέων Βουλευτών.

Κατά το δεύτερο μέρος της σημερινής Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, συνέχισε την ανάγνωση της Εισηγήσεώς του. Επί της εισηγήσεως ακολούθησε ευρεία συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Ηλείας κ. Γερμανός, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Οι Σεβασμιώτατοι αφ’ ενός μεν συνεχάρησαν τον Εισηγητή για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη Εισήγησή του, αφ’ ετέρου δε εξέφρασαν τις απόψεις τους στο σοβαρό θέμα της απονομής της δικαιοσύνης στους Κληρικούς.

Ο Σεβασμιώτατος Εισηγητής έδωσε τις απαραίτητες επεξηγήσεις και σχετικές απαντήσεις.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε να εξουσιοδοτηθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ώστε να συγκροτήσει μία Επιτροπή για την μελέτη του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης στους Κληρικούς και Μοναχούς, μέσα στα πλαίσια που χαράσουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Νόμοι της Πολιτείας.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, εισηγήθηκε το θέμα: «Η διάταξις της παραγράφου 8 (περί διαθεσιμότητος Μητροπολιτών) του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 "Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος"» και πρότεινε την κατάργηση της διατάξεως της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του Νόμου 590/1977, ως αντικανονικής και αντισυνταγματικής και η Ιεραρχία ομοθύμως και ομοφώνως απεδέχθη την πρόταση.

Έπειτα από σχετικό θέμα που απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ανακοινώνεται ότι τα μητροπολιτικά αυτοκίνητα δεν είναι κρατικά οχήματα, ανήκουν ιδιοκτησιακά στις Ιερές Μητροπόλεις και επομένως συντηρούνται και κινούνται από τον ειδικό Κωδικό του Προϋπολογισμού των Ιερών Μητροπόλεων και όχι από κρατικές δαπάνες. Μερικά αυτοκίνητα παραχωρήθηκαν στο παρελθόν από την Πολιτεία σε μερικές Ιερές Μητροπόλεις, προς διευκόλυνση του φιλανθρωπικού έργου τους (Ιδρύματα, κατασκηνώσεις κ.λπ.), αλλά και αυτών των οχημάτων η συντήρηση και κίνηση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των Ιερών Μητροπόλεων.

Στη συνέχεια, το Σώμα προχώρησε στην πλήρωση των υπολοίπων τεσσάρων θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Νόμου 1951/1991, οι οποίες κατενεμήθησαν με χθεσινή Απόφαση της Ιεραρχίας, στις Ιερές Μητροπόλεις Αργολίδος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Μεγάρων και Σαλαμίνος και Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου, επί συνόλου 71 ψηφισάντων έλαβαν:



1) Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Κορομπέσης ψήφους 58,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπουλέσης ψήφους 0,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Επιφάνιος Δημητρίου ψήφον 1,

Ευρέθησαν και 11 λευκές και 1 άκυρη ψήφος.



Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Κορομπέσης.



Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρεντίνης, επί συνόλου 71 ψηφισάντων έλαβαν:



1) Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Καλογερόπουλος ψήφους 48,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Μανωλέας ψήφους 0,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Φιλήμων Πατεράκης ψήφους 0,

Ευρέθησαν και 22 λευκές και 1 άκυρη ψήφος.



Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρεντίνης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Καλογερόπουλος.



Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης, επί συνόλου 71 ψηφισάντων έλαβαν:



1) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκτιστος Κλουκίνας ψήφους 37,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωΐνος ψήφους 22,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Μέντης ψήφους 4,

Ευρέθησαν και 6 λευκές και 2 άκυρες ψήφοι.



Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκτιστος Κλουκίνας.



Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ελευσίνος, επί συνόλου 71 ψηφισάντων έλαβαν:



1) Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Μουρτζούκος ψήφους 51,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Λαϊβεράς ψήφους 5,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Σίμων Δημογέροντας ψήφους 0,

Ευρέθησαν και 14 λευκές και 1 άκυρη ψήφος.



Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ελευσίνος, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Μουρτζούκος.



Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των τεσσάρων νεοεκλεγέντων Βοηθών Επισκόπων.



Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.



Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, την 9η πρωινή.





Η Επιτροπή Τυπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας





ΠΗΓΗ: http://www.ecclesia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου