Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ π ΘΕΟΚΛΗΤΟ ΑΒΡΑΝΤΙΝΗ- ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ






















Ο Απόστολος Παύλος γυρίζοντας νοερά πίσω στο διάβα της ζωής του είδε το τεράστιο έργο που επετέλεσε. Θυμήθηκε το τι υπέστη και πόσο υπέφερε για να φθάσει εκεί που έφθασε. Είχε την πεποίθηση ότι εργάσθηκε υπεράνθρωπα και επετέλεσε στο ακέραιο το έργο που του ανέθεσε ο Κύριος γι’ αυτό ακριβώς διαβεβαιώνει : << Εγώ πάση συνείδηση αγαθή πεπολίτευμαι >> ( Πραξ.ΚΓΙ ) και βλέποντας ότι << ο καιρός της αναλύσεως του εφέστηκε >> είπε το άλλο συγκλονιστικό : << τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι , τον δρόμο τετέλεκα , την πίστιν τετήρηκα >> (Β΄Τιμοθ.Δ, 7 ).Απολογισμός Αγίου Ανδρός μετά από την επιτέλεση αγίου έργου!!! Τέτοιοι πνευματικοί απολογισμοί αφυπνίζουν τις κοιμισμένες ψυχές των ανθρώπων και τις οδηγούν εις νομάς σωτηρίους .Οι πιστοί δεν εντυπωσιάζονται από την φαραωνικό λιθομανία για την οποία κάνουν << απολογισμό >> αρκετοί << πνευματικοί >> ηγέτες , αλλά από τους καρπούς του πνεύματος πνευματικών όντως ανθρώπων , που εργάζονται κατά το παράδειγμα του Αποστόλου Παύλου. Τηρουμένων κάπως των αναλογιών μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι τα παραπάνω ισχύουν και για τον Επίσκοπό μας , παρατηρώντας με πραγματική συγκίνηση μία χειρονομίατου αυτές τις μέρες.
Φίλος των Μοναστηριών ο Σεβασμιότατος κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ , αλλά συγχρόνως και γενναίος χορηγός των , επισκέφθηκε προ ημερών την Παναγία την Προυσιώτισσα. Γονάτισε με ευλάβεια μπροστά στην Θαυματουργική της εικόνα και προσευχήθηκε. Άνοιξε τη μεγάλη του καρδιά και μίλησε στη Μεγάλη μας Μητέρα. Την ευχαρίστησε και την παρακάλεσε. Και σαν επίλογο της μυστικής του προσευχής έκανε μία σπάνια χειρονομία , που την είδαν και την άκουσαν οι λίγοι προσκυνηταί που παρευρίσκοντο εκεί την ώρα εκείνη οι οποίοι συγκινήθηκαν , έκλαψαν και ευχαρίστησαν το Θεό λέγοντας : << Τοιούτος ημίν έπρεπε Αρχιερεύς >>.Έβγαλε λοιπόν από το λαιμό του το Αρχιερατικόν του Εγκόλπιον , το κρέμασε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και με τρεμάμενη φωνή είπε: << Παναγία μου , Εσύ μου το έδωσες , σε Σένα το παραδίδω >>.Συμβολικός , αλλά και πραγματικός απολογισμός του μέχρι σήμερα έργου του. Δάκρυα γέμισαν τα μάτια όλων .Όντως το Αρχιεπισκοπικό αυτό εγκόλπιον εκείνη τη στιγμή πιστοποιούσε το έργο που επί μισό περίπου αιώνα επετέλεσε ως Αρχιερεύς του Υψίστου. Και όσοι το βλέπουν το έργο αυτό με καθαρά και άδολα μάτια , θεραπευμένοι από την αχαριστία , τη ζήλεια , την κακότητα , τη μικρότητα , τη μεμψιμοιρία ....ομολογούν προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι είναι έργον αξίου διαδόχου του Αποστόλου Παύλου.
Γιατί ο Σεβασμιότατος είναι :
Καλόγερος με όλη τη σημασία της λέξεως .Άσχετος με το χρήμα και τις κοσμικές απολαβές. Φιλάνθρωπος όσον ολίγοι , που πριν εισπράξει τις νόμιμες αποδοχές του, τις έχει μοιράσει εκεί που η πλατειά του καρδιά γνωρίζει. Φακελάκια ανοιχτά ή κλειστά , που εν ημέρα κρίσεως θα καταδικάσουν πολλούς Κληρικούς δεν τα γνωρίζει. Εφαρμόζει με σχολαστική ακρίβεια το << δωρεάν ελάβετε , δωρεάν δότε >>
(Ματθ.1,8). Συμπαραστάτης σε όσους ζητήσουν βοήθεια .Υπόδειγμα Λειτουργού των Θείων Μυστηρίων. Κήρυκας του Θείου Λόγου με λόγους που τους καταλαβαίνει ο κόσμος .Στολισμένος με τα προσόντα εκείνα , που τον κάνουν ευάρεστο στο Θεό και αγαπητό στους ανθρώπους .
Όλοι εμείς που ευεργετηθήκαμε από το Θεό να τον έχουμε Επίσκοπό μας, ευχόμαστε και προσευχόμαστε , ο Θεός να του χαρίζει υγεία και δύναμη για να βομβαρδίζει τις κοιμισμένες ψυχές μας με τέτοιες ενέργειες και να διαβεβαιώνει έμπρακτα , ότι και στον αιώνα τούτο τον απατεώνα υπάρχουν άξιοι Κληρικοί που όχι μόνον σκανδαλίζουν το ποίμνιον με τις παντός είδους εκσυγχρονιστικές τους κορώνες , αλλά άξιοι συνεχισταί του έργου των Αποστόλων , οδηγούντο ποίμνιον εις νομάς σωτηρίους.

<<Ένας παρευρεθείς προσκυνητής >>



Την 21-11-2005 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ συμπλήρωσε 35χρόνια ως Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας .Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Κύριος να του χαρίζει υγεία κατ’ άμφω ,ώστε να εργάζεται μέχρι τέλους και να είναι τα χρόνια του πολλά και ευλογημένα.Το παρακάτω κείμενο αναφέρεται στον Σεβ. Μητροπολίτη μας και είναι μια ένδειξη τιμής , αγάπης και σεβασμού για όσα θα προσφέρει στο μέλλον με τη βοήθεια του θεού. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ( κατά κόσμο Λουκάς Αβραντινής ) γεννήθηκε το 1920 στην Κάτω Βλασία Καλαβρύτων .Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια.
Δέκα παιδιά είχαν οι γονείς του .Απλοί και ταπεινοί άνθρωποι , αλλά γεμάτοι ευσέβεια και αρετή , φρόντισαν να τα μορφώσουν <<εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου...>>.Στο σχολείο του χωριού έμαθε τα πρώτα γράμματα. Σε ηλικία 15 χρόνων << πόθων τον της ασκήσεως Βίον >>, ήλθε στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας και εκάρη δόκιμος μοναχός κοντά στο γέροντα Γαβριήλ Βλάχο. Στην μεγάλη και ιστορική αυτή μονή μυήθηκε στο μοναχικό βίο και γνώρισε πολλούς ασκητές. Παράλληλα , φοιτούσε και στο Γυμνάσιο Καλαβρύτων. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια κατόρθωσε να τελειώσει τις Γυμνασιακές σπουδές .Το 1943 χειροτονείται διάκονος από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ΘΕΟΚΛΗΤΟ και το 1946 πρεσβύτερος και ταυτόχρονα του δίδονται τα αξιώματα του αρχιμανδρίτου και του πνευματικού πατρός. Την περίοδο αυτή ανέλαβε την ηγουμενίαν της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βλασίας. Το 1949 εισάγεται μεταξύ των πρώτων στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διορίζεται εφημέριος στον Πανεπιστημιακό Ναό της Καπνικαρέας. Ως εφημέριος του Ναού διακρίθηκε για το λειτουργικό ήθος και την άψογη τέλεση των ιερών ακολουθιών. Μετά τη λήψη του πτυχίου τοποθετείται πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ .Από τη θέση αυτή είναι ο άμεσος συνεργάτης του Μητροπολίτου και εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις στο χώρο της εκκλησίας .Παράλληλα διδάσκει και στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Πατρών. Μετά την εκλογή του Μητροπολίτου Πατρών ως αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τοποθετείται πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής. Στη θέση αυτή παρέμεινε επί οκτώ περίπου χρόνια. Στη διάρκεια αυτής του της διακονίας , χάρις στην αρετή , την ευσέβεια, την εργατικότητα και το ήθος του κατόρθωσε να αποκτήσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων. Την 17 Νοεμβρίου 1965 από τη σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγεται Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και χειροτονείται στις 21/11/1965 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου από τούς Σεβασμ. Μητροπολίτας Ζακύνθου ΑΛΕΞΙΟΝ , Άρτης ΙΓΝΑΤΙΟ και Φθιώτιδος ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ. Έκτοτε ποιμαίνει θεοφιλώς και θεαρέστως την Ιερά Μητρόπολη .Πέρασαν από τότε 35 ολόκληρα χρόνια , και στο χώρο της τοπικής μας εκκλησίας έγινε αληθινή κοσμογονία. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλα .Θα επισημάνουμε τα πιο σπουδαία της προσφοράς του Σεβασμιότατου μέχρι τώρα.
1.Επανέκδοση του περιοδικού <<Κοσμάς ο Αιτωλός >> που κυκλοφορεί σε χιλιάδες αντίτυπα και προσφέρει πλούσια πνευματική τροφή.
2.Επιλογή και χειροτονία ευλαβών κληρικών. Έχουν χειροτονηθεί από το Σεβασμιότατο πάνω από 150 ιερείς , οι οποίοι εργάζονται στην τοπική εκκλησία και προσφέρουν το κατά δύναμη.
3.Ανέγερση Ιερών Ναών: Έχουν ανεγερθεί πολλοί Ναοί και σ’ αυτό βοήθησε ο ίδιος ο Μητροπολίτης προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά.
4.Ιερές Μονές. Τα μοναστήρια της Μητροπόλεως γνώρισαν από κοντά την αγάπη και το ενδιαφέρον του Σεβασμιώτατου. Πολλά ανακαινίσθηκαν εξ ολοκλήρου και επεσκευάσθησαν. Είναι ουσιαστικά κέντρα ασκητικής ζωής και πνευματικής ζωής.
5.Νεότητα: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ενδιαφέρεται για την νεότητα με τη λειτουργία κατηχητικών σχολείων , νεανικών πνευματικών Κέντρων – χριστιανικών ομάδων , οικοτροφείων , κατασκηνώσεων , ιδρυμάτων. Ειδικότερα ενδιαφέρεται για τα παιδία με ειγικές ανάγκες . Για τη στέγασή τους έχει προσφέρει , στο Μεσολόγγι , κτίριο της ιεράς Μητροπόλεως και τα επισκέπτεται συχνά.
6.Αγάπη . Είναι ο Επίσκοπος της Αγάπης , της προσφοράς και της φιλανθρωπίας .- Με πολλούς τρόπους δείχνει την αγάπη του στους αδελφούς. Προσφέρει χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των πτωχών και των πασχόντων .Δημιούργησε το << ΘΕΟΚΛΗΤΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ >> που χορηγεί βοηθήματα σε κορίτσια απόρων πολύτεκνων οικογενειών.
Το γραφείο είναι ανοικτό –για όλους , χωρίς όρια και περιορισμούς. Δέχεται τους πάντες.
- Δίνει χωρίς να παίρνει και αυτό είναι πολύ σημαντικό .Δεν έχει καμία σχέση με τα λεγόμενα << τυχερά >>.Είναι πραγματικά αφιλοχρήματος .
- Ιερές Συντάξεις : Για την επιμόρφωση των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης λειτουργούν οι κατά μήνα Ιερατικές συντάξεις , στις οποίες αναπτύσσονται θέματα που έχουν σχέση με το έργο και την αποστολή του ιερέως .
- Συγγραφή βιβλίων : Πέραν του Θείου κηρύγματος και των διαφόρων ομιλιών ο Σεβ. Μητροπολίτης έχει γράψει πολλά
βιβλία , στα πλαίσια του ενδιαφέροντος του για την πνευματική
προκοπή και πρόοδο του ποιμνίου. Μέσα σ’ αυτά προσφέρει τις πνευματικές του εμπειρίες και γνώσεις και βοηθάει στην κατά Θεό προκοπή και πρόοδο όλων μας.
- Εξωτερική ιεραποστολή : Εκτός της τοπικής Εκκλησίας ο Σεβασμιότατος ενδιαφέρεται τα μέγιστα και τις ομόδοξες χειμαζόμενες εκκλησίες ως επίσης και για την εξωτερική ιεραποστολή .Σημαντική είναι η βοήθεια του, υλική, χρηματική αλλά και ηθική .Κατά καιρούς έχει προσφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά.
- Στην επικοινωνία με τους ιερείς και τους λαϊκούς είναι απλός , προσιτός , καταδεκτικός και ταπεινός. Ακούει με ενδιαφέρον όλους και δίδει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά τους.
- Τέλος , η όλη του ζωή είναι μία προσφορά αγάπης και θυσίας στον Κύριο , στην ορθόδοξη Εκκλησία και στον πιστό λαό της.
Εμείς από την πλευρά μας του υποσχόμαστε ότι είμαστε πάντα
κοντά του , θα ακούμε τις συμβουλές του .Θα εμπνεόμαστε από το
παράδειγμά του και θα προχωρούμε μαζί του με υπακοή και
σεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου