Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στην Ιερά μας Μητρόπολη.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες (3η Δεκεμβρίου), στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2009, θα βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κκ Νικόλαος.

Τη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως Ατόμων με Αναπηρίες «Παναγία Ελεούσα».
Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Κοσμάς.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος θα αναπτύξει το θέμα: «Αγάπη, χαρά και ειρήνη πάντα νουν υπερέχουσα», στο πλαίσιο εκδηλώσεως που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Αμφιθέατρο του Νομαρχιακού Μεγάρου, στο Μεσολόγγι, τήν Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 μ.μ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες και την επιδιωκόμενη ανέγερση Στέγης Αυτιστικών Ατόμων, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
   
Λίγα λόγια για το εργαστήρι Παναγία Ελεούσα:   
Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα» είναι φιλανθρωπικό σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωνικού & δημοσίου συμφέροντος. Δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία της κ.Μαρίας Παφλιωτέλλη-Τσούτσου, μητέρας που έχει παιδί με νοητική υστέρηση και λειτουργεί από το Νοέμβριο του 1990. Ιδρυτικά μέλη είναι πολίτες από το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή που στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους το Έργο του σωματείου.
Η Διοίκηση του Εργαστηρίου ασκείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο την Μαρία Τσούτσου -ιδρύτρια του κέντρου- και από 3μελή εξελεγκτική επιτροπή.

Τον ποιοτικό και οικονομικό έλεγχο ασκεί το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και η Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.


Το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» παρέχει δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση και συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, σε άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, (κινητικές ,αισθητηρίων οργάνων, λόγου, ψυχικές διαταραχές, αυτισμό, σύνδρομο Down κ.λ.π) άνω των 15 ετών,μετά την αποφοίτησή τους απο το ειδικό δημοτικό σχολείο, με στόχο την κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη. Σήμερα φοιτούν 115 νέοι και νέες που προέρχονται απ’ όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι ώρες λειτουργίας το Εργαστηρίου είναι από 7.00π.μ.-2.30μ.μ. εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Οι νέοι μετακινούνται με ιδιόκτητα λεωφορεία που αγοράσθηκαν με επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας
Στην έδρα μας στο Μεσολόγγι από το 1990 και στη δεύτερη μονάδα μας στο Αγρίνιο, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001, λειτουργούν εργαστήρια ανθοκηπουρικής, υφαντικής, ειδών λαϊκής τέχνης, κηροπλαστικής, μεταξοτυπίας, ραπτικής, κεραμικής, βιβλιοδεσίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που καλύπτουν την επαγγελματική κατάρτιση και την παραγωγή χειροποίητων προϊόντων, που προωθούνται στην αγορά μέσω των δύο εκθετηρίων μας από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους (ένα στο Αγρίνιο και ένα στο Μεσολόγγι σε κεντρικά σημεία).

Από το 1995 λειτουργεί στο Μεσολόγγι πρότυπο οικοτροφείο-ξενώνας όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εκπαιδευόμενους που έχουν πεθάνει οι γονείς τους.


Παράλληλα, στο Αγρίνιο, λειτουργεί πολιτιστική λέσχη τις απογευματινές ώρες. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιείται και ως συμβουλευτικός σταθμός που απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νέου με ειδικές ανάγκες και τους παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική και ιατρική στήριξη εντελώς δωρεάν. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιείται και από το σύλλογο Φίλων – Γονέων & εθελοντών του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ».

Οι εκπαιδευόμενοι νέοι μας συμμετέχουν στους αθλητικούς αγώνες των Special Olympics και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας των ΑμεΑ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σε κατασκηνωτικά προγράμματα τους θερινούς μήνες.


Η θεατρική ομάδα μας έχει ανεβάσει με μεγάλη επιτυχία πολλές θεατρικές παραστάσεις σε πολλές πόλεις του νομού και της Ελλάδας, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις. Κορυφαίο γεγονός υπήρξε η θεατρική παράσταση «Ορφέας & Ευρυδίκη» όπου παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Κολέγιο «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια & διαλέξεις. Επίσης από το 1990 εκδίδεται Ημερολόγιο και από τις αρχές του 2000 και το περιοδικό «Πλειάδες» που καλύπτει τις δραστηριότητες του φορέα μας, τις εκδηλώσεις των νέων μας, και ποικίλα επιστημονικά άρθρα.

Τον Ιούλιο του 2004 λειτούργησε το Ναυταθλητικό μας Περιβαλλοντικό κέντρο δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ο χώρος αυτός αποτελεί χώρο περιβαλλοντικών, αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τους νέους του Εργαστηρίου μας και όχι μόνο, καθώς και χώρο θερινών κατασκηνώσεων και αναψυχής.





ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ«ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» είναι πιστοποιημένο ως:

  • 1. Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρίες από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΚΕΠΙΣ.
  • 2. Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • 3. EQUASS Excellence. Πιστοποίηση άριστης πρακτικής στον Τομέα Κοινωνικών Υπηρεσιών. Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» είναι ο πρώτος φορέας Κοινωνικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα που έχει λάβει την πιστοποίηση και Δωδέκατος στη Ευρώπη.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου