Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ματθόπουλος, μια αγιασμένη μορφή του αιώνα μας...


   Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώνονται το μήνα που διανύουμε από την κοίμηση του αρχιμανδρίτου Ευσεβίου Ματθοπούλου (29-6-1929). Γεννήθηκε στη Μελισσόπετρα της ορεινής Γορτυνίας το έτος 1849 και γαλουχημένος πνευματικά από τα εφηβικά του χρόνια στην ιστορική Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, με τη φωτισμένη καθοδήγηση του Γέροντά του Ιερομονάχου Ιγνατίου Λαμπροπούλου, παρέδωσε τον εαυτό του στον Θεό με βαθύτατο πόθο της ψυχής του να εργασθεί για την πνευματική ανύψωση των συνανθρώπων του και τη δόξα του Κυρίου.
      Χειροτονήθηκε κληρικός (ιερομόναχος) και από το 1884 άρχισε με ιερή φλόγα και άγιο ενθουσιασμό το ιεραποστολικό έργο του. Τον συγκινούσαν οι αποστολικές περιοδείες του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του μεγάλου εθναποστόλου αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Σε μια εποχή κατά την οποία επικρατούσε άγνοια, αμάθεια και πλάνη και οργίαζαν η μαγεία και οι αιρέσεις, ο π. Ευσέβιος άρχισε τις περιοδείες και κήρυττε ανόθευτο τον λόγο του Θεού διαφωτίζοντας τον λαό για την αλήθεια και το θέλημα του Κυρίου.
    Σύντομα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με έγγραφό της του έδωσε εντολή και ευλογία να κηρύττει σε όλη την Ελλάδα. Τον εφοδίασε μάλιστα με συστατική επιστολή και για τις εκτός της Ελλάδος Ορθόδοξες Εκκλησίες. Και ο φλογερός ιερομόναχος Ευσέβιος, που χαρακτηρίσθηκε ως «γενικός του έθνους ιεροκήρυξ», ατρόμητος και ακάματος κήρυττε — παρά το εύθραυστο της υγείας του — κάθε μέρα τον λόγο του Θεού, εμβαθύνοντας στα νοήματά του και προσφέροντάς τα με κατανοητό τρόπο στους ακροατές του. Συγχρόνως εξομολογούσε τους πιστούς και τους καλλιεργούσε πνευματικά βοηθώντας τους να ζουν σταθερή θεάρεστη ζωή.
    Η πρωτεύουσα της Ελλάδος, η Πάτρα και μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου, η Αιτωλοακαρνανία και τμήματα της Στερεάς, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και του Ιονίου, η Θεσσαλία, η Κρήτη, όλη η τότε Ελλάδα πλην της Βορείου, που δεν είχε απελευθερωθεί ακόμη από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη, άκουσε τον θερμουργό αγιοπνευματοκίνητο ιεροκήρυκα.
     Ενώ πέρασαν τόσες δεκαετίες από τον θάνατό του, η μνήμη του παραμένει ζωντανή σ’ όλη πλέον την Ελλάδα, και στην Βόρειο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη μας. Ζει ανάμεσά μας και εξακολουθεί να μας διδάσκει με το εξαίρετο πνευματικό βιβλίο του «Ο προορισμός του ανθρώπου», που κυκλοφορεί σε επανειλημμένες εκδόσεις και τρέφει πνευματικά αναρίθμητες ψυχές. Ίδρυσε την Αδελφότητα Θεολόγων η «Ζωή», για να διδάσκει τον λαό του Θεού με το γραπτό και προφορικό θείο κήρυγμα, και έγινε αφορμή να επιτελεστεί μέσω αυτής μεγάλο πνευματικό έργο στη χώρα μας.
Η Αδελφότης του «Σωτήρος» σεμνύνεται να τον θεωρεί δικαίως γενάρχη της, διότι οι αείμνηστοι ιδρυτές της Ιωάννης Κολιόπουλος, Δημήτριος Παναγιωτόπουλος και Παναγιώτης Τρεμπέλας υπήρξαν οι πρώτοι μαθητές και συνεργάτες του π. Ευσεβίου και πρωτεργάτες του πνευματικού έργου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας έχουμε την ευχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου