Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως



Αγαπητά μου παιδιά,
Με πατρική αγάπη, με θερμή προσευχή, αλλά και αισιοδοξία παρακολουθώ την νεανική σας πορεία και τον αδιάκοπο ωραίο αγώνα σας, για επιτυχία και πρόοδο στα μαθήματά σας και στις σπουδές σας.
Ιδιαιτέρως χαίρομαι και σας καμαρώνω σήμερα, όπως νοερά σας βλέπω εμπρός στο προαύλιο του σχολείου σας, μαζί με τους καλούς και σοφούς παιδαγωγούς σας, να ζείτε την ακολουθία του αγιασμού «επί τη ενάρξει των σχολικών μαθημάτων» και να προσεύχεσθε για την επιτυχία σας.
Θα ήθελα να είμαι σε κάθε σχολείο, για να σας χαρώ από κοντά και να σας ευχηθώ. Πρακτικά αυτό είναι αδύνατο και γι’ αυτό σας γράφω αυτόν τον απλό αλλά ειλικρινή πατρικό χαιρετισμό.Ολόψυχα και θερμά εύχομαι εφέτος να έχετε πλήρη υγεία και φωτισμό για να μαθητεύσετε και σπουδάσετε απρόσκοπτα, ανεμπόδιστα και αποτελεσματικά.Εύχομαι να ανοίξετε διάπλατα την εφηβική σας καρδιά και να δεχθείτε ολοπρόθυμα τον σπόρο της γνώσεως και της επιστήμης, τον οποίο απλόχερα εφέτος και με θυσίες πολλές θα σπείρουν στο προσωπικό σας χωράφι οι άξιοι εκπαιδευτικοί σας.
Επιτρέψτε μου, καλά μου παιδιά, σήμερα να απευθύνω σε σας και μια πατρική προτροπή.
Αγωνισθείτε σε αυτό το νέο σχολικό έτος να μείνετε ελεύθεροι, ανεπηρέαστοι από επιβλαβείς επιδράσεις στη μελέτη σας και στις συναναστροφές σας.Μη το αμφισβητήσουμε.
Σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων σας εμφανίζεται ανησυχητικά ένα πνεύμα διαβρώσεως και υποβιβασμού των αιωνίων αξιών, των ιδανικών, των εννοιών της ηθικής, του γνησίου ανθρωπισμού.
Και αυτή η συνειδητή εκθεμελιωτική προσπάθεια, θέλει να καταβαραθρώσει τα εθνικά ιδεώδη, να ξερριζώσει την ορθόδοξο πίστι και αλήθεια των νέων από την καρδιά τους, να παραδώσει τα νειάτα υποχείρια στον ευδαιμονισμό, στην υλική ευμάρεια, στην ηδονοθηρία, στη κενότητα.
Αποτέλεσμα; Τα ναυάγια της νεότητος, που παρακολουθούμε κάθε στιγμή στη χωρίς αξίες και ιδανικά εποχή μας.Τώρα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, σας παρακαλώ να πάρετε τη γενναία απόφαση να απομακρύνετε όλους εκείνους και εκείνα που θέλουν και επιδιώκουν να σας κάνουν δούλους των παθών, των αδυναμιών, της ενστικτώδους και χωρίς φως ζωής. Μείνετε ελεύθεροι από όλους αυτούς με την ηρωική αρνησί σας.Προσέξατε όμως. Ελεύθεροι και πανίσχυροι θα είσθε και θα μείνετε ελεύθερες προσωπικότητες μόνο όταν πυξίδα και οδηγό, συνοδοιπόρο και στήριγμα δεχθείτε στη ζωή σας τον Κύριο και Θεό μας, τον Ιησού Χριστό.
Όσο και να φωνασκούν μερικοί, κανένα σύστημα παιδείας δεν θα διαπλάσει την προσωπικότητα του μαθητού, του σπουδαστού, αληθινά, κανένα σύστημα δεν θα τον κάνει ελεύθερο, αν δεν φωτίζεται και δεν τρέφεται από τα διδάγματα της Ορθοδοξίας μας.
 Προσεύχομαι και οι αγαπητοί εκπαιδευτικοί σας και εσείς παιδιά μου, να περάσετε μια ευλογημένη και επιτυχημένη νέα σχολική χρονιά. 

Με πατρική αγάπη 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου