Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Κοσμά, γράφει ο καθηγητής κ Σιάσος Χρήστος


      Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 γιορτάζεται  με μεγαλοπρέπεια η μνήμη του προστάτου και πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή του Αγίου στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Ο Εθναπόστολος των σκλάβων, ο Μεγάλος Δάσκαλος, Προφήτης, Ισαπόστολος, Διαφωτιστής του Γένους και Ιερομάρτυρας Κοσμάς γεννήθηκε στο Μέγα Δένδρο του Θέρμου Τριχωνίδας την Άνοιξη του 1714 και πέθανε στις 24 Αυγούστου 1779 μετά από φρυκτά βασανιστήρια στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου. 
Κάθε χρόνο  η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διοργανώνει μαζί με το Δήμο Θέρμου,  λατρευτικές  εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου. Στις εκδηλώσεις αυτές η Μητρόπολη  προσκαλεί Ιεράρχες από άλλες Μητροπόλεις όπου μαζί με τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας τελούν την παραμονή της εορτής Πολυαρχιερατικό Μέγα Εσπερινό και ανήμερα Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία κηρύσσοντας και τον Θείο Λόγο  που αναφέρεται στην διαχρονική προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Ελληνισμό, στο Ιεραποστολικό του έργο και στην παιδαγωγική του προσφορά με την ίδρυση Σχολείων απ’ όπου περνούσε.
Πολλές φορές ο Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς έχει αναφέρει ότι , αν υπάρχει Ελλάδα ελεύθερη το χρωστάμε στον Άγιό μας. Θα πρέπει να αντισταθούμε, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τις Διδαχές του στη ζωή μας, στην Κοινωνία μας, στην Πατρίδα μας. και να ζητήσουμε την Πνευματική παλινόρθωση της Πατρίδος μας, της Χώρας των μαρτύρων και των Ηρώων.
 Το απόγευμα  γίνεται η  λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Κοσμά στους δρόμους της Πόλης όπου,  Αρχιερείς  και Ιερείς από όλες τις περιοχές του Νομού μας πλαισιωμένοι από τις Στρατιωτικές και Πολιτικές Αρχές του Τόπου και πλήθους Πιστών ακολουθούν την Εικόνα του Αγίου.
Την ίδια ημέρα εορτάζει και ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς στον οποίο ευχόμαστε  να ποιμαίνει επί πολλά έτη με τον Ιεραποστολικό του ζήλο την τοπική  Εκκλησία και να μιμείται το παράδειγμα του Μεγάλου Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά και να αναδεικνύεται καθημερινά πρότυπο αρετής. Εύχεσθε Σεβασμιώτατε,  Άρχοντες και αρχόμενοι να ακούσουν το καθαρό, το αδαμάντινο, το θεόπνευστο το μήνυμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
 Σεβασμιώτατε, Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
«Κοσμά του Σεβασμιωτάτου & Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ημών δε Πατρός και ποιμενάρχου πολλά τα έτη». 
Χρήστος Γερ. Σιάσος Καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου