Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Συγκινητική τελετή για τα 60 χρόνια (1954-2014) Διακονίας π. Ιεροθέου στην Αγία Ελεούσα (Κλεισούρας) Αιτωλικού – Μεσολογγίου.

Την Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, ο Σύνδεσμος Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός » φίλοι της Ιεράς Μονής Αγίας Ελεούσας (Κλεισούρας) Αιτωλικού-Μεσολογγίου, τίμησαν τον Ιερομόναχο π. Ιερόθεο Σπανομήτσο. Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στα Φραγκουλέικα, Ιεροργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ παρουσία μελών του Συνδέσμου και πλήθους πιστών. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής η σεμνή τελετή, έτσι όπως την ήθελε και ο γέροντας π. Ιερόθεος. 
 Από τον Σύνδεσμο μίλησαν ο κ. Χρήστος Σιάσος, που είχε και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης, ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό των μελών του Συνδέσμου για την τιμητική αυτή εκδήλωση. Ακολούθησε ο κ. Γιάννης Καρυδάς ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην Ιερά  Μονή Αγίας Ελεούσας και τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας Ελεούσας Ζωοδόχου Πηγής, διαπιστώνοντας πως δεν έχει γίνει καμία συστηματική μελέτη για αυτή, καθώς πιθανά το μοναστήρι να είναι βυζαντινής εποχής και να ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Απόκαυκο, γύρω στο 1230 και στη συνέχεια στον τιμώμενο π. Ιερόθεο που διακονεί τη Ιερά Μονή, τους πατριώτες και τους επισκέπτες, με πρωτοφανή  ζήλο, από το 1954 μέχρι σήμερα. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ιεράς Μονής και την ανάδειξη του ρόλου της.
  Ακολούθησε η βιογραφική ομιλία από τον ίδιο π. Ιερόθεο, ο οποίος φανερά συγκινημένος είπε πολλά πράγματα από την όλη διακονία των εξήντα χρόνων στην Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσης, όπως: «Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευγενική και πατριωτική αυτή χειρονομία σας… Η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας μας θρονιάζεται στα απόκρημνα μέρη, μέσα στην ερημιά και την ησυχία, μακριά από τους θορύβους και κάθε βιοτική μέριμνα. Εκεί περιμένει τους αληθινούς προσκυνητές να ανέβουν με πίστη και ευλάβεια και να την παρακαλέσουν με δάκρυα, να μεσιτεύσει στον υιό της και Θεό ημών για τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν… Ανάμεσα σ΄ αυτούς είστε και εσείς που βρίσκεστε εδώ. Από το 1954 βρίσκομαι και εγώ εδώ στον Ιερό βράχο της Αγίας Ελεούσης και υπηρετώ στο Ιερό προσκύνημα.. παρακαλώ την Παναγία μας να μεριμνήσει για την αποστολή συνεχιστών του έργου μου… Όσο ψηλά και αν ανεβούμε θυμούμαστε με νοσταλγία το φτωχό σπιτοκάλυβο που πρωτοζήσαμε… Εύχομαι και προσεύχομαι η Παναγιά μας που ήλθατε να προσκυνήσετε σ΄ αυτόν τον ήρεμο και ήσυχο τόπο να σας σκεπάζει πάντοτε και εσάς και τα παιδιά σας… Σήμερα που τα πάντα μετρώνται με το δολάριο και το ευρώ και οι πολλοί προσκυνούν τον μαμωνά, εσείς απόγονοι Ηρώων και Αγίων, αντισταθείτε στον κατήφορο και την λαίλαπα που καταστρέφει και την Πατρίδα μας… Η Παναγία πάντοτε σκέπη και βοηθός σας». 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για να τιμήσει τον π. Ιερόθεο αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια για το βίο και τις προσπάθειες που επί εξήντα χρόνια κάνει ο Σεβαστός π. Ιερόθεος απλά και λιτά υπηρετώντας την Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσης. Αναφέρθηκε και στην εποχή που εκείνος ήταν Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Μητρόπολη και τους αγώνες που και οι δύο έκαναν για την Παναγιά μας. Ακολούθησε η απονομή Τιμητικής  Διάκρισης εκ μέρους του Συνδέσμου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  στον π. Ιερόθεο. Η διάκριση απονέμεται τιμώντας το Ορθόδοξο φρόνημα, το Χριστιανικό  Ήθος, το Κοινωνικό, Ανθρωπιστικό και Ποιμαντικό έργο, που επέδειξε διακονώντας επί εξήντα έτη την Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσας. Στον τιμώμενο δόθηκε εικόνα του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού,  από τα αδέλφια Γιάννη και Ευγενία Καρυδά, φιλοτεχνηθείσα από τη Μοναχή Φιλοθέη καθώς και το βιβλίο του Χρήστου Σιάσου με τίτλο: «Οι Επίσκοποι Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το 343 μ. Χ. έως Σήμερα». 

Ο Γιατρός  κ. Παντελής Λεονάρδος, μέλος του Συνδέσμου, στο  σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ των άλλων είπε, ακούγοντας τα όσα ωραία ελέχθησαν για το Μοναστήρι της Αγίας Ελεούσης και την 60ετή προσφορά του γέροντος Ηγουμένου π. Ιεροθέου, μου ήρθε στο νου ένα ποίημα του χριστιανού ποιητή Γ. Βερέτη που επιγράφεται «Όλα για τη δόξα του Χριστού» και νομίζω ότι τούτο ταιριάζει απόλυτα και στον τιμώμενο σήμερα π. Ιερόθεο Σπανομήτσο. Πράγματι από την νεότητά του έως και τώρα, στα γειρατιά του ένα μέλημα είχε στο πρόσωπό του να δοξάζεται ο Χριστός μας. Με το λόγο του και κυρίως με το ανεπίληπτο βίο του πρόβαλλε τον Χριστό, την Παναγία Μητέρα Του, την Ορθοδοξία ολόκληρη. Έζησε στην σκιά τους, χόρταινε από το μεγαλείο Τους, τροφοδοτούταν με τις ευλογίες και τη χάρη Τους, εγκαταλειπόνταν στην αγάπη Τους και στο έλεός Τους. Ο Κύριός μας τον χαρίτωσε με πολλή ταπείνωση, η Παναγιά μας με πλούσια την χάρη Της και την παρουσία Της κατά τα 60 χρόνια της διακονίας του στο Μοναστήρι Της. Στο πρόσωπο του γνωρίσαμε τον αδερφό και πατέρα, και τον παρακαλούμε να συνεχίσει τις μεσιτείες του για μας και την εδώ ζωή του και στην ουράνια Βασιλεία όπου θα συνεχίσει τη διακονία του ιερού θυσιαστηρίου. Για όλα τον ευχαριστούμε. Η πρώην Γυμνασιάρχης και μέλος του Συνδέσμου κ. Μαρία Σκαβάρα αναφέρθηκε και αυτή σε πολλά γεγονότα που την συνδέουν με τον τιμώμενο και διάβασε κείμενο-αναφορά του π. Ιεροθέου που αναφέρεται σε θαύμα που συνέβη στην Παναγία την Ελεούσα πριν εικοσιπέντε χρόνια. Τέλος απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Στέφανος Αβράμπος από τα Άγραφα. 

Στην όμορφη, λιτή και γεμάτη αγάπη προς τον π. Ιερόθεο, τιμητική εκδήλωση όπως είπαμε και παραπάνω παραβρέθηκαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγιώργος, οι Αρχιμανδρίτες π. Μακάριος Αντωνόπουλος και π. Λαυρέντιος Καρανάσιος. Όλη η Διοικούσα Επιτροπή του Συνδέσμου Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»,  ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Παντελής Αλεξόπουλος, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου κ. Γαρουφαλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων του Νομού μας Λυκειάρχης κ. Σπύρος Παπαθανασίου και μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος Φίλοι του Αγίου Όρους, Λυκειάρχης κ. Φώτης Μάλαινος και μέλη του Δ.Σ. ο Θεολόγος κ. Κώστας Ξευγένης, ο Ανιψιός κ. Παπαροιδάμης Παναγιώτης που ήρθε από τη Ρωσία, οι κυρίες από το Γηροκομείο Αγρινίου, πλήθος φίλων του π. Ιεροθέου από το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, τα γύρο Χωριά, το Καρπενήσι, τα Άγραφα και φυσικά από το Χωριό του το Λιμέρι Ευρυτανίας.  Στους παραβρεθέντες προσφέρθηκαν από το Σύνδεσμο καφές, αναψυκτικά και γλυκίσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου