Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

H Μεταμόρφωση του Δεσπότη Χριστού


Μία από τις σημαντικότερες Δεσποτικές Εορτές που είναι αφιερωμένες στον Δεσπότη Χριστό, αγαπητοί αδελφοί, εορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα όλος ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσμος. Μία εορτή κατά την οποία η ανθρώπινη φύση του Ιησού Χριστού, μεταμορφώθηκε από το Αγιο Πνεύμα και αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα και η θεία φύση του Κυρίου.
Λίγο πριν το πάθος Του ο Κύριος κάλεσε τους μαθητές Του και τους ρώτησε τι λέγει ο κόσμος γι’ Αυτόν, αλλά και τι πιστεύουν και αυτοί για Εκείνον. «Τίνα με λέγουσιν οι όχλοι είναι; Οι δε αποκριθέντες είπον΄ Ιωάννην τον Βαπτιστήν, άλλοι Ηλίαν. Έξι ημέρες μετά από αυτό το γεγονός ο Χριστός θέλοντας να στηρίξει έτι περισσότερο την πίστη τους, εν όψει του πάθους Του και του σταυρικού Του θανάτου, πήρε του τρεις πρόκριτους μαθητές Του, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν σε κάποιο υψηλό βουνό, το οποίο η χριστιανική παράδοση ταυτίζει με το όρος Θαβώρ. Η ώρα της αναβάσεως ήταν εσπέρα, πιθανότατα Σαββάτου, σύμφωνα με την περιγραφή του Ευαγγελιστή Λουκά. Όταν έφτασαν στην κορυφή ο Κύριος ενώ προσεύχονταν μεταμορφώθηκε ενώπιον των τριών μαθητών Του. Το πρόσωπό Του έλαμψε ως ο ήλιος και τα ενδύματά Του έγιναν στιλπνά και λευκά σαν το χιόνι. Ταυτόχρονα περιβλήθηκε αίγλη ουράνιας υπερφυσικής λαμπρότητας, σαν το πιο λαμπρό φως που είχαν αντικρίσει ποτέ ο άνθρωπος, σαν την πιο φωτεινή αστραπή.
Την ίδια στιγμή, άλλο παράδοξο και θαυμαστό θέαμα είδαν τα μάτια τους. Δύο μεγάλες σεπτές μορφές της Παλαιάς Διαθήκης που έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν τον Χριστό, φάνηκαν εκατέρωθεν του Κυρίου, ο Μωυσής και ο Ηλίας, «οφθέντες εν δόξη», ως εκπρόσωποι του Νόμου και των Προφητών, να συνομιλούν με Αυτόν για τα μέλλοντα, που θα συνέβαιναν στα Ιεροσόλυμα, όπου ήταν ο τελικός προορισμός Του .Ο Ιησούς Χριστός δηλαδή μεταμορφώθηκε, όχι παίρνοντας άλλη μορφή, αλλά αποκαλύπτοντας στους Μαθητές Του την θειική του φύση, αφού τους άνοιξε τα μάτια και από πνευματικά τυφλούς τους κατέστησε βλέποντας.
Το λαμπρό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας έχει επίσης και άλλες σπουδαίες διδακτικές παραμέτρους. Οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας άντλησαν από αυτό σπουδαίες αλήθειες της χριστιανικής μας πίστεως. Η Ορθόδοξη θεολογία μας έχει αφιερώσει ολόκληρα κεφάλαια στο μεγάλο και θαυμαστό αυτό γεγονός και αντλεί θεμελιώδεις αλήθειες από αυτό.
Η προσωπική μεταμόρφωση του Θεανθρώπου Κυρίου μας, αποτελεί τον προάγγελο και της δικής μας μεταμορφώσεως. Αυτό μας το βεβαιώνει ο αληθής λόγος του Κυρίου μας: «ημείς δε οι πάντες την δόξαν Κυρίου κατοπτριζόμενοι την αυτήν εικόνα μεταμορφούμεθα». Όλοι οι πιστοί του Χριστού, ως «συμμόρφους της εικόνος του Θεού», θα μεταμορφωθούμε και εμείς και θα συνδοξασθούμε με Αυτόν. Τόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της φιλανθρωπίας του Θεού, Οποίος τόσο πολύ μας αγαπά, ώστε θέλει να μας χαρίσει μέρος της δικής Του δόξας! Τα ιερά Ευαγγέλια αναφέρουν πως μαζί με το πρόσωπο Κυρίου μεταμορφώθηκαν και τα ενδύματά Του και μεταμορφώθηκαν σαν το χιόνι. Αυτό σημαίνει πως εμείς οι άνθρωποι, το αγαπημένο πλάσμα του Θεού, θα μεταμορφωθούμε και μαζί με εμάς ολόκληρη η δημιουργία.
η παράδοξη εμφάνιση του Μωυσή και του Ηλία κατά την μεταμόρφωση του Κυρίου επιβεβαιώνει περίτρανα την χριστιανική πίστη στην μετά θάνατον ζωή. Ο Μωυσής είχε ζήσει περισσότερα από χίλια τριακόσια χρόνια πριν από την γέννηση του Κυρίου και ο Ηλίας πάνω από οκτακόσια. Και όμως εμφανίστηκαν ζωντανοί μπροστά στους έντρομους και δύσπιστους μαθητές «συλλαλούντες τω Ιησού» Ο ίδιος ο Κύριος είχε πει πως ο Θεός «ούκ έστιν ο Θεός νεκρών, αλλά Θεός ζώντων» Με την ζωοφόρο ανάστασή Του έγινε «πρωτότοκος εκ των νεκρών», απαρχή της αναστάσεως όλων των πιστών διότι δι αυτου ενεκρώθη ο θάνατος. Αυτή είναι η πιο χαροποιός και ελπιδοφόρα πίστη της ανθρωπότητας!
Το γεγονός της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου πρέπει να καταυγάζει την ψυχή μας κάθε στιγμή της ζωής μας. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι ο φιλάνθρωπος Θεός μας, εξαιτίας της άμετρης αγάπης Του για μας, μας δίνει το ύψιστο δικαίωμα να μετέχουμε και αυτής της ίδιας της δόξας Του, διότι εμείς οι πιστοί χριστιανοί δεν είμαστε οπαδοί θρησκείας, όπως οι οπαδοί άλλων θρησκειών, αλλά υιοθετημένα παιδιά του Θεού, μέτοχοι της θείας μακαριότητάς Του! Αυτή την μεγάλη τιμή δε θα τη συναντήσουμε σε καμιά άλλη πίστη, σε καμία άλλη θρησκεία. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να απαγκιστρωθούμε από τα σκύβαλα του κόσμου, να παραδώσουμε τον εαυτό μας στα χέρια του Θεού και να έχουμε οδηγό στη ζωής μας τον αιώνιο νόμο Του. Τότε το άκτιστο θαβώρειο φως θα καταυγάζει πλέρια την ψυχή μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ακανθώδους επί γης πορείας μας και θα μας οδηγεί ασφαλώς στην σωτηρία, στην αιώνια ζωή και στη θέωση!
Ας προσέξουμε αγαπητοί αδελφοί και ας κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή σήμερα όλοι μας ώστε να επιτύχουμε την πραγματική Μεταμόρφωσή του ο καθένας. Η σωτηρία μας δεν είναι κάτι το οποίο αποκτιέται εύκολα, η φέρνοντας το Χριστό στα μέτρα που εμείς θέλουμε και μπορούμε. Εμείς θα ανέβουμε τη σκάλα που οδηγεί στην κορυφή του όρου Θαβώρ . και πως θα το επιτύχουμε αυτό ? Αποβάλλοντας ο καθένας μας από πάνω του, κάθε φθοροποιό πάθος, τον εγωισμό, την κενοδοξία, το κουτσομπολιό, το σχολιασμό τη ζήλεια την υπερηφάνεια και ας έλθουμε στο Αγιο Ποτήριο ως συνειδητά μέλη της Εκκλησίας, ως γνήσιοι στρατιώτες του Χριστού. Ας γονατίσουμε όλοι μας και ας βάλουμε το Χριστό στη ζωή μας. Ας φορέσουμε την πανοπλία της αγάπης, της μακροθυμίας, της αρετής, της ελεημοσύνης στους φτωχούς και κατατρεγμένους αδελφούς μας, την πανοπλία της πραότητας και της μετανοίας. Και τότε είναι σίγουρο ότι ο αγώνας θα είναι κερδισμένος και ο Κύριός μας θα μας στεφανώσει με το στεφάνι της αθανασίας και της αιωνιότητας. ΑΜΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου