Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Σύναξις πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων, γράφει ο κ Σιάσος Χρήστος


 Την Κυριακή του Τυφλού, 17 Μαΐου 2015 και 6η μετά από την Κυριακή του Θωμά, με Συνοδική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, γίνεται  κοινός εορτασμός όλων των  Αιτωλοακαρνάνων  Αγίων. Η τοπική μας Εκκλησία θα τιμήσει ιδιαιτέρως τους Αγίους μας και σύμφωνα με  το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας επίκεντρο του εορτασμού θα είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου στην Αμφιλοχία, όπου θα τελεσθούν η ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ. Στον Ιερό Ναό θα είναι προς προσκύνηση και Αγιασμό των πιστών Ιερά Λείψανα των Αγίων μας.

Κάθε χρόνο ο  εορτασμός των Αγίων, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ, γίνεται σε διαφορετική ενορία του Νομού μας προκειμένου οι Άγιοί μας να γίνονται γνωστοί σε όλους τους συμπολίτες μας  Αιτωλοακαρνάνες. 
Όλοι μας είναι καλό να συνεορτάσουμε με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τη μνήμη των Αγίων μας την ημέρα αυτή. Ιδιαιτέρως σε μια εποχή, όπως η σημερινή, που στερείται ουσιαστικών προτύπων ζωής και θα πρέπει να έχουμε τις Αγίες αυτές μορφές ως φωτεινούς οδοδείκτες στη ζωή μας.  
 Στην εποχή που ζούμε χρειάζεται να πλησιάσουμε περισσότερο την Εκκλησία μας. Η Πατρίδα μας περνά  δύσκολους καιρούς και όπως την εποχή που έζησαν οι Άγιοί μας υπήρχαν προβλήματα έτσι και σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα με την σημερινή τους μορφή.  Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης μας λέει: «… Την Ορθοδοξία μας ως Έλληνες την οφείλουμε στον Χριστό και τους Αγίους Μάρτυρες και Πατέρες της Εκκλησίας μας…».                                                                               Ο τόπος που ζούμε είναι γεμάτος από φυσικές ομορφιές, έχει μεγάλη και λαμπρή ιστορία πολιτική και εκκλησιαστική. Παντού βρίσκεις Μοναστήρια, ξωκλήσια, παλαιούς αλλά και νέους  Ναούς, κάποτε η Βαράσοβα έλαβε το όνομα «Άγιο Όρος της Αιτωλοακαρνανίας». Ο τόπος μας έχει μεγάλη εκκλησιαστική ιστορία που χαρακτηρίζεται από το βίο και την πολιτεία των Αγίων μας. 
Σήμερα επιβάλλεται να μελετήσουμε τους Μεγάλους Αυτούς παιδαγωγούς και μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Τα παιδιά μας θα πρέπει να διδαχθούν σωστά αυτούς που υπηρέτησαν Χριστιανικές αξίες και ιδέες, αγωνίστηκαν, μαρτύρησαν, βασανίστηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία. Οι Άγιοί μας έζησαν, στον τόπο μας και πότισαν πνευματικά τον δουλωμένο Χριστιανό από τον σκληρό και βάρβαρο κατακτητή και μέσα από τον δρόμο του πόνου, της συνειδητής αυτοθυσίας και αυτοπροσφοράς οι Νεομάρτυρες,  Όσιοι και Άγιοι οδηγούνται στη θέωση.  Οι Άγιοι είναι οι οδοδείκτες και οι τιμητές της ηθικής τάξης. Είναι οι αποδέκτες, οι εκφραστές και οι εκτελεστές των εντολών του Τριαδικού Θεού. 
 Η περίοδος της Τουρκοκρατίας θεωρείται καθοριστική για τον Χριστιανισμό. Μεγάλες προσωπικότητες πρόσφεραν την ευλογία τους στο γιγάντωμα της Πίστης, στο Χριστό και το Ευαγγέλιο. Ο Ευγένιος Γιαννούλης, ο Κοσμάς ο Αιτωλός και όλοι οι άλλοι, ιδρύουν τα πρώτα σχολεία στην περιοχή μας. Όλοι τους δίδαξαν τον λόγο του Θεού και μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό μας.  Η Αιτωλοακαρνανία πρόσφερε και προσφέρει στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Χριστιανική Πίστη, Παιδεία, Ελευθερία, Πολιτισμό και άλλα πολλά. 
 Αγιοτόκος χαρακτηρίστηκε η Αιτωλοακαρνανία, ο τόπος μας. Εδώ έζησαν, αγιάστηκαν και μαρτύρησαν πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας μας, ασκητές, μάρτυρες και νεομάρτυρες. Χρέος μας είναι να τους γνωρίσουμε και η γνωριμία μαζί τους θα μας διδάξει, θα μας αφυπνίσει έτσι ώστε να ξεκινήσουμε και εμείς τον πνευματικό μας αγώνα έχοντας ως πρότυπα τους Αγίους μας. 
 Πλούσια και σπουδαία, η Αγιολογική παράδοση της Αιτωλοακαρνανίας όπου τα χώματά της είναι αγιασμένα και ποτισμένα με το αίμα των Οσίων και Αγίων της. Αυτούς τους ασκητές που οι ηθικές μορφές των δεν χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων θα καταγράψω στη συνέχεια.
 Ο Εθναπόστολος των Σκλάβων, ο μεγάλος Δάσκαλος, Προφήτης, Ισαπόστολος, Διαφωτιστής του Γένους Άγιος και Ιερομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός, προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, γεννήθηκε στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου το 1714 και πέθανε μετά από φρικτά βασανιστήρια,  στις 24 Αυγούστου 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.  
Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης,  γεννήθηκε στο Μονοδέντρι της Ηπείρου το 1209. Ο Άγιος έζησε σε μια σπηλιά του Βάλτου στις αρχές του 13ου μ. Χ. αιώνα και πέθανε στις 15 Μαΐου 1282. 
Ο Άγιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης, καταγόταν από την Πεντάπολη της Αιγύπτου. Ασκήτεψε στον Τρύφο Ξηρομέρου. Γεννήθηκε το 800 περίπου. Πέθανε σκοτώνοντάς τον  κάποιοι κυνηγοί της περιοχής, στις 23 Ιουνίου.
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος από τα Σκλάβαινα, έζησε στα τέλη του 10ου και τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.  Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 950 και μαρτύρησε στις 24 Ιουνίου 1006, ημέρα Κυριακή σε ηλικία 56 χρόνων.
Ο Όσιος Δαυίδ, ο υποτακτικός του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτας, Ακακίου, που γεννήθηκε στη Γαρδενίτσα Λοκρίδος το 1485 και πέθανε το 1570. 
Ο Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός, γεννήθηκε το 1597 στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου και πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1628.
Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Θεόδωρος, Λάμπρος και Ανώνυμας, από την Πελοπόννησο που μαρτύρησαν στην Πόλη του Αγρινίου στις 2 Νοεμβρίου 1786. 
Ο Άγιος Θεωνάς, ασκητής στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα, μαθητής του Ιακώβου του Νεομάρτυρα. Γεννήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. και πέθανε στα τέλη του ιδίου αιώνα.
Ο Όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας, γεννήθηκε στην Καστοριά. Ασκήτεψε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα, και πέθανε μετά από φρικτά βασανιστήρια την 1 Νοεμβρίου 1520.  
Οι Ιεροδιάκονοι Ιάκωβος και ο Μοναχός Διονύσιος, μαθητές του Οσίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα που ασκήτεψαν και αυτοί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα. Πέθαναν και αυτοί μετά από φρικτά βασανιστήρια την 1 Νοεμβρίου 1520.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας, γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου το 1790 και πέθανε στο Αγρίνιο στις 23 Σεπτεμβρίου 1814. 
Οι Άγιοι αυτάδελφοι Συμεών και Θεόδωρος, κτήτορες της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και έζησαν τον 4ο αιώνα μ. Χ.
Ο Οσιολογιώτατος  Ιερομόναχος Χρύσανθος, αδελφός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Γεννήθηκε στο Χωριό Ταξιάρχες  του Δήμου Θέρμου το 1712 και πέθανε στη Νάξο το 1785.
Ο Όσιος Αρσένιος ο Βαρνακοβίτης, γεννήθηκε στα πρώτα χρόνια του 11ου αιώνα μ. Χ. στο χωριό Καρνές του Νομού Φωκίδας και πέθανε το Μάιο του 1111.

 Το βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»
  Ο υπογράφων, το 2009, κυκλοφόρησε ένα καλαίσθητο και  πολυσέλιδο βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», το οποίο προλογίζουν μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι των Γραμμάτων, είναι μοναδικό στο είδος του και πληρέστερο παντός άλλου, μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, στο Αγρίνιο (ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ) και στο Μεσολόγγι (ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ) σε τιμή προσιτή, καθώς και στο email: siasoschristos@gmail.com . Ο αναγνώστης θα γνωρίσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού τη ζωή, το πνευματικό έργο των Αγίων, καθώς και τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τους αλλόθρησκους εχθρούς των οι Άγιοί μας.

Το απολυτίκιο των Αγίων
                                                                                               
 «Την πολυθαύμαστον ανευφημήσωμεν,
Των Αιτωλών πιστοί και Ακαρνάνων γην,
Την εξανθήσασαν Χριστού τα άνθη τα μυρίπνοα.
Ιάκωβον, Ιάκωβον, Διονύσιον, Βάρβαρον, σοφόν Κοσμάν,
Ανδρέαν τε, Ιωάννην, Ευγένιον.
Συν Λάμπρω, Θεοδώρω, και άλλο, Βλάσιον και Δαυίδ
Τους αρωγούς ημών»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου