Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

To Κάτω Κεράσοβο Μακρυνείας εόρτασε τον Προφήτη Ηλία


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κάτω Κεράσοβο,  Αγρινίου, γιόρτασε το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου τον Αϊ  Λιά του. Την παραμονή της εορτής το απόγευμα η καμπάνα ήχησε πανηγυρικά. Στη συνέχεια τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας ιερουργούντος του εορτάζοντος πατρός Ηλία Μανδρούκα. 
Ο  Ναός γέμισε από πιστούς που ήρθαν από το Κάτω Κεράσοβοαλλά και από τα γύρο χωριά. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκαν κεράσματα στους προσκυνητές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού.  Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος  και κατόπιν η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή του Προφήτη Ηλία.
Ο Προφήτης Ηλίας καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλααδ και έζησε τον 9ο αιώνα π.Χ. Άσκησε το προφητικό του χάρισμα για είκοσι πέντε χρόνια και προείπε την έλευση του Χρηστού μας 816 χρόνια πριν από τη γέννησή του, είχε θαυματουργή  δύναμη.
Το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται μέσα στο δασωμένο Αράκυνθο και απέχει από το Χωριό πέντε χιλιόμετρα, κοντά στον οικισμό Λαναραίικα. 
Το εξωκκλήσι αυτό χτίστηκε, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται σε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του καθολικού, από τον Νικόλαο Καρβούνη, το 1914. Με τη βοήθεια των  κατοίκων του οικισμού, της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου του χωριού και άλλων πιστών, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι τις ημέρες μας.
Στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία τελούνται περιστασιακά εκκλησιαστικά μυστήρια. Κάθε χρόνο, την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία, 20 Ιουλίου, τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος και αρτοκλασίας.  Την ημέρα αυτή, πλήθος πιστών προσέρχονται από όλα τα γύρω χωριά για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία,  τις λατρευτικές εκδηλώσεις και  να ανάψουν το κεράκι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου