Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ιερού μας Ναού εν όψει των Χριστουγέννων

Μέσα σε ένα κατάμεστο από κόσμο Ναό, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου στη Γραμματικού του Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 εορταστική εκδήλωση εν όψει των ημερών των Χριστουγέννων.

Η εορταστική εκδήλωση αποτελούνταν από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητού κ Χρήστου Σιάσου με τίτλο ΄΄ Τα κάστρα της Ορθοδοξίας, οδοιπορικό στις Ιερές Μονές του Νομού Αιτωλ/νίας ΄΄
Κατα την ομιλία του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρυνείας και Εφημέριος το Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς π. Σπυρίδων Ιωάννου μεταξύ των άλλων ανέφερε: Χάριτι Θεού, αξιωνόμαστε να ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο.

Στην ευλογημένη γη της Αιτωλοακαρνανίας, που με την μακραίωνη ιστορία της και τον πολιτισμό της, έχει πολλά για να καυχηθεί.Καυχάται για την ιστορία της, καυχάται για τους ήρωες και τα κατορθώματά τους, καυχάται για τους Αγίους και τους Οσίους της, γνωστούς σε εμάς αλλά και αγνώστους.Νεομάρτυρες, όσιοι, οσιομάρτυρες, ιερομόναχοι και πατέρες, κοσμούν αυτόν τον τόσο ευλογημένο από τον Τριαδικό μας Θεό τόπο.Στον τόπο αυτό, έλαμψαν αστέρες της ελληνορθόδοξης χριστιανικής πίστεως και παραδόσεώς μας.
Ακτινοβόλησαν άνθρωποι, που γεννήθηκαν, μαρτύρησαν ή ασκήθηκαν, δίνοντας την ψυχή και το σώμα τους για τον Θεάνθρωπο Χριστό μας.Έτσι κατανοείται... το πώς η γη της Αιτωλοακαρνανίας, διαποτισμένη από το αίμα Μαρτύρων ή από τους ασκητικούς ιδρώτες Οσίων, είναι ένας πνευματικά ευλογημένος τόπος.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, μια ευλογημένη και αγιοτόκος περιοχή, στην οποία γεννήθηκαν, ανδρώθηκαν και αγίασαν πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας.
Πέραν όμως όλων αυτών ο Νομός μας έχει όμως και λόγω να καυχάται για τα ένδοξα μοναστήρια, τα εργαστήρια της αγιότητος που είναι διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά αυτού του ευλογημένου τόπου.
Μοναστήρια στα οποία ο απελπισμένος και κουρασμένος ταξιδιώτης της μάταιης γήινης αυτής ζωής..βρίσκει ανακούφιση, αναπτερώνει τις ελπίδες του, παραδειγματίζεται για την εν Χριστώ ζωή. αναζητά διέξοδο στο αδιέξοδο, ελπίδα μέσα στην αβεβαιότητα, ασφάλεια σε έναν κόσμο δίχως ασφάλεια, αγάπη μέσα σε έναν κόσμο που δεν καλλιεργεί την αγάπη.
Στα μοναστήρια αυτά, έλαμψαν αστέρες της ελληνορθόδοξης χριστιανικής πίστεως και παραδόσεως μας.
Ακτινοβόλησαν άνθρωποι, που γεννήθηκαν, μαρτύρησαν ή ασκήθηκαν, δίνοντας την ψυχή και το σώμα τους για τον Θεάνθρωπο Χριστό μας.

Εκεί στα καθαγιασμένα Καθολικά τους, στις Αιματοβαμμένες Αγίες Τράπεζες, και σε όλους τους ιερούς χώρους ασκήθηκαν, προσευχήθηκαν αγρύπνησαν, αγωνίσθηκαν και έχυσαν ποταμούς ιδρώτων και δακρύων Άγιοι, Όσιοι, ασκητές, Ιερομόναχοι και μοναχοί όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος Βλάσιος, ο οσιομάρτυς Ιάκωβος και οι μαθηταί του Άγιοι Ιάκωβος, Θεωνάς και Διονύσιος.



Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Ιερά Μονή Παναγίας Λιγοβιτσίου, Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης, Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας Ναυπάκτου, Ιερά Μονή Κατερινούς, Ιερά Μονή Παναγίας Βλοχού, Ιερά Μονή Μυρτιάς, Ιερά Μονή Παναγίας Λυκουρίσσης Σκουτεράς, Ιερά Μονή Αγίου Συμέωνος Μεσολογγίου, Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Ρεθα, Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινίωτισσας, Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αστακού, Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Ρόμβης, Ιερά Μονή Φωτμού, Ιερά Μονή Παναγίας Αχυρών, Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αγγελοκάστρου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρετάδας, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου στην Ανάληψη Θέρμου, Ιερά Μονή Αγ Ιωάννου Βομβοκούς, Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας, Αγίου Γεωργίου Ελληνικών Μεσολογγίου, Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου, Ιερά Μονή Καταφυγίου Θέρμου, Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Παλαίρου και άλλα Ιερά σκηνώματα της Ορθοδοξίας σε κάθε γωνιά του ευλογημένου Νομού μας!!!

Τόποι λατρείας του εν Τριάδι προσκυνημένου Θεού . Τόποι τιμής της Παναγίας και των Αγίων μας.
Τόποι προσευχής..., περισυλλογής..., εσωτερικού προβληματισμού. Τόποι δακρύων..., ιεράς σιωπής και μετανοίας.Και όπως λέγει και ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: Καύχημα της του Χριστού Εκκλησίας η μοναχική πολιτεία!!!Και στις δύσκολες ημέρες μας, ο ευσεβής και φιλόθεος λαός μας προσφεύγει στα Ιερά Μοναστήρια να αποθέσει τις ελπίδες και τα βάσανά του.Μέσα στον καύσωνα της ερημίας των πόλεων ο άνθρωπος επιζητά τη δροσιά της κοινωνίας της ερήμου... αφού κατά το Μέγα Αθανάσιο'' ο άνθρωπος γέγονεν εις το οράν τον Θεόν και υπ αυτού φωτίζεσθαι''.

Αλήθεια πόσα έχουν προσφέρει όλους αυτούς τους αιώνες τα Μοναστήρια... Δεν θα είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι η ιστορία του Ελληνισμού τους τελευταίους 15 αιώνες περνά μέσα από τα Μοναστήρια.Φωτισμένοι καλόγεροι και αδάμαστοι ασκητές ήταν εκείνοι που αντιστάθηκαν στους βαρβάρους, προέταξαν τα στήθη τους στον οθωμανικό ζυγό, ύψωσαν επαναστατικά λάβαρα, διατήρησαν άσβεστη την ορθόδοξο πίστη, κράτησαν ολοζώντανη την ελληνική γλώσσα, πλούτισαν τα γράμματα, κατέλειπαν στις επόμενες γενιές ανεκτίμητους θησαυρούς αθάνατα προϊόντα του πνεύματος της ψυχής και των χειρών τους. 
Για τα Μοναστήρια της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εκδοθεί και άλλες αξιόλογες μελέτες, πολύχρωμα λευκώματα ή έστω σύντομες μονογραφίες.

Για τη συμβολή εξάλλου των Μοναστηριών στη διαφύλαξη, καλλιέργεια και ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων, των λεγομένων εκκλησιαστικών τεχνών, του ελληνορθόδοξου φρονήματος και φυσικά του θεοφιλώς ζειν, έχουν επίσης γραφεί τα δέοντα από ειδικούς μελετητές.
Εκείνο ωστόσο το οποίο έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία ήταν ένα έργο που να παρουσιάζει όλα τα εν λειτουργία Μοναστήρια της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και κάποια εξωκκλήσια , με τρόπο συνοπτικό και υπεύθυνο.

Να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή και συγγραφέα του εν λόγω βιβλίου κ Χρηστο Σιασο, εκ Κερασόβου καταγόμενο, ένας αξιόλογο άνθρωπο που με κόπο πολύ ... συγκέντρωσε όλα τα ιερά σκηνώματα της Αιτωλοακαρνανίας σε ένα πολυσέλιδο πόνημα 280 σελίδων όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει σύντομα ιστορικά, αναφορές στην αρχιτεκτονική, στα Ιερά κειμήλια, στα Ιερά λείψανα καθώς και χρηστικές πληροφορίες.

Καταγεγραμμένες στο βιβλίο του... όλα τα εν ενεργεία αλλά και μη Μοναστήρια... τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας όσο και της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Δυο Ιερές Μητροπόλεις με αξιοθαύμαστο πνευματικό έργο.
Δυο αδελφαί Ιερές Μητροπόλεις που στον ίδιο Νομό, τον έναν Δεσπότη δορυφορούσι. 
Για την ολοκλήρωση αυτού του βιβλίου ο κύριος Σιάσος χρησιμοποίησε μια πλούσια βιβλιογραφία μέσα από βιβλιοθήκες, και ιστοσελίδες των Ιερών Μητροπόλεων Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ναυπάκτου κ Αγ Βλασίου, των Ιερών Μονών, διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της Εκκλησίας τα Ελλάδος καθώς και μαρτυρίες Επισκόπων, Ηγουμένων κληρικών και λαϊκών ανθρώπων.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα προϊόν εξαετούς μόχθου. Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα για να είναι κατανοητό και στον πιο απλό και ολιγογράμματο αναγνώστη.
Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του βιβλίου αυτού πρέπει να προστεθεί η ορθή δομή και η διάρθρωση της ύλης, η άψογη χρήση της ελληνικής γλώσσας, η βιωματικότητα, ο πλούτος των αποδεικτικών στοιχείων που είναι καρπός αυτού του υπεύθυνου ερευνητικού μόχθου, η εξαίρετη χρήση φωτογραφιών και εικόνων.
Η εμπεριστατωμένη και οικοδομητική αυτή μελέτη για τα Ιερά Μοναστήρια της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, μελέτη γραμμένη σε προσιτό και εύληπτο ύφος θα δώσει οπωσδήποτε στο φιλόθεο και φιλόχρηστο λαό μας μια ευκαιρία στενότερης γνωριμίας με τα Ιερά Μοναστήρια του Νομού μας.
Το όλο πνεύμα αυτού του βιβλίου από την πρώτη έως την τελευταία γραμμή είναι φιλικό, απλό, πνευματικό και ψυχοδροστικό, όχι ψυχρά επιστημονικό..που μιλάει στο νου και όχι στην καρδιά.
Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Καθηγητής της Παντείου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Ιωάννης Καρυδάς ο οποίος με γλαφυρό τρόπο μίλησε για τον κ Σιάσο και το συγγραφικό του έργο.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αποτελούνταν από Εκκλησιαστικούς ύμνους των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και κάλαντα από όλο τον Ελλαδικό χώρο τα οποία τα απέδωσε με υπέροχο τρόπο η χορωδία Αγία Σκέπη υπό τη διεύθυνση της χοράρχου κυρίας Χρυσουλας Τασολάμπρου.

Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Δαυίδ Μπαζούλας που αναπλήρωσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κκ Κοσμά ο οποίος για εκτάκτους εκκλησιαστικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί και να ευλογήσει με την παρουσία του την εκδήλωση όπως ήταν προγραμματισμένο.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν σε όλους τους καλεσμένους νηστίσιμα γλυκίσματα στον φιλόξενο και ζεστό χώρο του Κέντρου Νεότητος του Ιερού μας Ναού όπου και έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Εκκλησιαστικών κειμηλίων του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς.


 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Μακρυνείας, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς γερόντισσα Μαριάμ, η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Αιτωλ/νίας κ Κων/νος Μπαρμπαρούσης, το τμήμα μαθητείας του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου, ο Πολιτιστικός σύλλογος Γραμματικούς και πλήθος κόσμου ενώ την εκδήλωσε συντόνισε η κυρία Δέσποινα Γεωργιάδου Αλεξοπούλου γραμματέας του Συνδέσμου Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου